Home | Vrijwilligers | Vrijwilligers

Vrijwilligers

Vrijwilliger worden?

De zorg voor de gasten in het Bijna Thuis Huis is volledig gericht op het comfort van de gasten. Professionals en vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om het de gasten en hun dierbaren aan niets te laten ontbreken. De (eigen) huisarts, thuiszorgmedewerkers en professionele nachtzorg staan garant voor de medische begeleiding. Daarnaast draait het Bijna Thuis Huis op de inzet van heel veel vrijwilligers. De werkzaamheden van de vrijwilligers zijn gericht op het geven van zorg, aandacht, liefde en rust aan de gasten en hun naasten. Maar ook voor het onderhouden van het prachtige huis en de mooie tuin worden vrijwilligers ingezet.

Het hebben van een warm hart is alles wat nodig is om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het Bijna Thuis Huis. De coördinatoren bieden passende scholing. Het oefenen van communicatieve vaardigheden, handelingen aan het bed, begeleiding bij het lopen en omgaan met een rolstoel, komen aan de orde in de workshops en praktische trainingen. Gastheren/gastvrouwen werken meestal met tweeën. De nachtzorg wordt altijd door de Thuiszorg gedaan.

Alle hulp is nodig! Geef warmte en ontvang dankbaarheid en respect. Bent u geïnteresseerd om als gastheer/gastvrouw aan de slag te gaan of levert u liever hand- en spandiensten ten goede van de tuin of het huis? Maak gerust een afspraak voor een kennismaking en rondleiding, draai een proefdienst mee en ervaar zelf hoeveel dit werk betekent. info@bijnathuishuisoirschot.nl | 0499 – 21 90 77.

 

Mensen die terminaal ziek zijn en die niet thuis of in het ziekenhuis kunnen of willen sterven. In het Bijna Thuis Huis doen we er alles aan om deze mensen een warme omgeving te bieden. Professionals zoals de huisarts en de verpleegster of thuiszorg gaan niet meer naar de mensen thuis maar komen naar het BTH om hen te verzorgen of medische zorg te geven.

We stellen geen eisen aan opleiding. Ben je iemand met je hart op de goede plek en wil je je inzetten voor mensen die aan het laatste stukje van hun leven zijn begonnen, dan is er plaats voor jou als vrijwilliger in ons Bijna Thuis Huis.

We bieden door het jaar heen verschillende informele bijeenkomsten aan om je deskundigheid te bevorderen. Een paar voorbeelden van deze thema’s zijn: Slik cursus, dementie, hoe ga je om met gasten (wat is wel en niet prettig voor hen), hygiëne en begeleiden naar toilet, intimiteit, dementie, protocollen. Je krijgt geen boeken of examens!

Er zijn heel veel verschillende soorten werkzaamheden. Jij bent degene die zelf bepaalt welke werkzaamheden je wilt verrichten. Hieronder zie je een aantal mogelijkheden maar heb je zelf een creatief idee of zeg je „ dat is wat ik wil doen”, meld je dan vooral aan. We gaan heel graag met je in gesprek.

Zorgvrijwilligers: 
Je hebt geen verpleegkundige taken. De zorg wordt geleverd door de huisarts en de thuiszorg.  Indien nodig kunnen ze om ondersteuning vragen. Bijvoorbeeld zorg/hulp bij eten en drinken, het opschudden van het kussen of het rechttrekken/ verschonen van het bed. Het begeleiden van gasten naar het toilet of de badkamer. Je biedt emotionele steun door een gesprek te voeren met de gasten of bv door het voorlezen van de krant.

Tuinonderhoud:
Heb je groene vingers of ben je graag buiten? We hebben een hele grote tuin waarin veel werk te verrichten is. Het grote snoeiwerk hoef je niet te doen maar we zijn blij als je ons komt helpen bij alles wat je kunt bedenken bij het onderhouden van de tuin.

Poetswerkzaamheden:
Ons huis moet natuurlijk spik en span zijn voor onze gasten. Vind jij het leuk om ons daar bij te helpen en houd je van eer van je werk, dan ben je van harte welkom.

Klusjesman/vrouw:
Ben jij degene met twee rechter handen? Dan zien we je heel graag komen om ons team te versterken. Je kunt dan denken aan het vervangen van lampen of het repareren van kleine dingen. Ben je nog handiger dan dat dan zullen we ook voor jou klussen hebben. 

Koken / boodschappen:
Onze gasten eten in het huis, al dan niet samen met hun familie of vrienden. Ben jij in staat om mee te denken met de behoefte van onze gasten of ben je creatief in het bedenken van leuke kleine lekkere hapjes waar onze gasten zin in hebben, dan zien we je graag onze keuken. Wil je liever alleen de boodschappen doen, ook dan ben je meer dan welkom.

Specifieke vragen voor een zorgvrijwilliger:

Je kunt altijd terug vallen op de huisarts en de thuiszorg.

Er worden kleine informele bijeenkomsten gegeven en daar wordt iets verteld over BIJVOORBEELD hygiëne en begeleiden naar toilet, intimiteit, hoe ga je om met gasten (wat is wel en niet prettig voor hen), etc. Je krijgt geen boeken of examens.

Waneer je vrijwilliger bent vragen we je 1 blok van 4 uur per week op een doordeweekse dag te draaien en 1 weekenddienst van 4 uur per maand. 

Nee, de nachtzorg wordt verleend door de thuiszorg. Het zijn blokken van 4 uur, die vanaf 7.00 uur ‘s morgens tot 23.00 uur s’avonds worden ingeroosterd, in overlegd.

Ja het Bijna Thuis Huis heeft een collectieve verzekering afgesloten.

Ja, de coördinator is altijd bereikbaar voor de vrijwilligers.

Afhankelijk van de ernst van de situatie ga je met de andere vrijwilligers ruilen of je belt de coördinator.

Nog meer vragen?

Stel ze gerust op info@bijnathuishuisoirschot.nl

Bijna Thuis Huis nieuws