Home | Nieuws | Aan het woord

Aan het woord

Dinsdag 03 September 2019

Wanneer ik kennissen vertel dat ik als vrijwilliger in het Bijna Thuis Huis in Oirschot werk zeggen ze vaak zoiets als: “dat is zeker wel zwaar?” of “oh, moeilijk hoor!”. Dan probeer ik uit te leggen waarom ik het juist een voorrecht vind om dit werk te kunnen en mogen doen. Hoe fijn het voelt om juist in deze periode iets voor een medemens te kunnen betekenen. Hoe ik mijn hart open voel gaan als ik de trap op loop.....

Bijna iedereen vindt het moeilijk afhankelijk te zijn van de hulp van anderen en dat is voor onze gasten niet anders... voor mij is het belangrijk om een manier van ondersteunen te vinden die past bij de individuele gast, soms stilletjes en onopvallend, soms door gesprekken, door lekker te koken, door te zorgen dat alles om hen heen op rolletjes loopt en lekker fris en schoon is... en soms gewoon door aanwezig te zijn, door rustig aan een bed te zitten... maar wel met aandacht en focus, alsof je zonder te praten laat merken “je bent niet alleen”.

 

'Voor onze gasten kunnen wij geen dagen meer aan het leven toevoegen, maar we kunnen wel proberen om leven aan de dagen toe te voegen.'

 

Ik vind het ook geweldig om lid te zijn van ons team van vrijwilligers! Kanjers, stuk voor stuk! De een poetst graag, de ander kookt graag, nog een ander doet graag spelletjes met de gasten - iedereen voegt iets toe, is ergens goed in. En als je soms ergens niet zo goed in bent, nou dan ben je altijd met z’n tweetjes en kun je de taken verdelen en elkaar helpen. Zo leren we ook van elkaar.

Elke keer dat mijn dienst erop zit ga ik naar huis met een gelukkig gevoel. Ik weet dan dat ik 4 uur iets heb betekend voor een ander, dat ik die tijd heb doorgebracht samen met een fijne collega en dat ik weer iets nieuws geleerd heb.

Het Bijna Thuis Huis in Oirschot is voor mij ook een “thuis”, waar we één grote familie zijn, die goed voor elkaar zorgt. Als dit verhaal je aanspreekt, kom dan een keer bij ons kijken, we leiden je graag rond! Een kopje koffie of thee staat altijd klaar!

 

Elise.